Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Shubh Diwali! - Η γιορτή του Θριάμβου του Καλού

Σήμερα πέρα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και εορτή του Αγίου Δημητρίου είναι και η Γιορτή των Φώτων για τους Ινδούς, το ονομαζόμενο Diwali... θα μου πεις και τι μας νοιάζει εμάς το Diwali ρε Νίκη?!

Δεν θα σου κρύψω ότι χθες έμαθα για αυτή την γιορτή μιλώντας με ένα καλό μου φίλο Ινδό που μένει στο Λονδίνο.. είναι από ότι καταλαβαίνω μία από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ινδία... και σκέφτηκα πως θα πρεπε να ασχοληθώ!

Τι είναι όμως το Diwali? θα το δεις να γράφεται και Deepavali... είναι γνωστό ως Γιορτή των Φώτων και γιορτάζεται κάπου ανάμεσα στα μέσα Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και φέτος συνέπεσε με τις χαρές της Θεσσαλονίκης μας και την κρίσιμη ημέρα για την χώρα μας (βλέπε κούρεμα Χρέους κτλ κτλ)... Η Γιορτή των Φώτων κρατά 5 μέρες όπου κάθε μέρα τα σπίτια γεμίζουν με λουλούδια, πολύχρωμες γιρλάντες, κεράκια και όμορφες λάμπες! Κάθε ημέρα γιορτάζεται με πολύχρωμα φώτα, επιδείξεις πυροτεχνημάτων και φυσικά...γλυκά!

Πολλοί είναι οι μύθοι που συνδέονται με το Diwali...Ο μύθος πίσω από τις λάμπες ή φλογίτσες που επί πέντε μέρες είναι παντού στην Ινδία, αναφέρει ότι από φωτισμός τους, η θεά Lakshmi θα βρει το δρόμο της στο σπίτι τους, ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν την ατομική νίκη κάθε ανθρώπου έναντι στο κακό.. είναι η γιορτή για τον Θρίαμβο του Καλού ενάντια στο Κακό! Θεωρείται η νέα αρχή της κάθε χρονιάς η όποια προσεύχονται ότι θα είναι γεματή χαρά και φως!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ένα απόσπασμα από τους Times της Ινδίας όπου συνοψίζεται τη σύγχρονη έννοια του Diwali, στην οποία θα ήθελα όλοι να σταθείτε:
"Ανεξάρτητα από τις μυθολογικές μία εξήγηση προτιμά, τι η γιορτή των φώτων σημαίνει πραγματικά για σήμερα είναι μια επαναβεβαίωση της ελπίδας, μια ανανεωμένη δέσμευση για την φιλία και την καλή θέληση, και μια θρησκευτική γιορτή των κυρώσεις το απλό – και ορισμένες δεν είναι τόσο απλό – χαρές της ζωής".

Χαρούμενο Diwali να έχουμε παιδιά και ας το πάρουμε ως σημάδι ότι όλα θα πάνε καλά απόψε για την χώρα μας και η Γιορτή του Φωτός θα φωτίσει όλους όσους διαχειρίζονται τη μοίρα μας.. και αν πάλι δεν τους φωτίσει... μάθετε τις γιορτές γιατί θα μας κάνουν την Ινδία της Ευρώπης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να δω τι θα πεις... :Ρ