Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Shubh Diwali! - Η γιορτή του Θριάμβου του Καλού

Σήμερα πέρα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και εορτή του Αγίου Δημητρίου είναι και η Γιορτή των Φώτων για τους Ινδούς, το ονομαζόμενο Diwali... θα μου πεις και τι μας νοιάζει εμάς το Diwali ρε Νίκη?!

Δεν θα σου κρύψω ότι χθες έμαθα για αυτή την γιορτή μιλώντας με ένα καλό μου φίλο Ινδό που μένει στο Λονδίνο.. είναι από ότι καταλαβαίνω μία από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ινδία... και σκέφτηκα πως θα πρεπε να ασχοληθώ!

Τι είναι όμως το Diwali? θα το δεις να γράφεται και Deepavali... είναι γνωστό ως Γιορτή των Φώτων και γιορτάζεται κάπου ανάμεσα στα μέσα Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και φέτος συνέπεσε με τις χαρές της Θεσσαλονίκης μας και την κρίσιμη ημέρα για την χώρα μας (βλέπε κούρεμα Χρέους κτλ κτλ)... Η Γιορτή των Φώτων κρατά 5 μέρες όπου κάθε μέρα τα σπίτια γεμίζουν με λουλούδια, πολύχρωμες γιρλάντες, κεράκια και όμορφες λάμπες! Κάθε ημέρα γιορτάζεται με πολύχρωμα φώτα, επιδείξεις πυροτεχνημάτων και φυσικά...γλυκά!

Πολλοί είναι οι μύθοι που συνδέονται με το Diwali...Ο μύθος πίσω από τις λάμπες ή φλογίτσες που επί πέντε μέρες είναι παντού στην Ινδία, αναφέρει ότι από φωτισμός τους, η θεά Lakshmi θα βρει το δρόμο της στο σπίτι τους, ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν την ατομική νίκη κάθε ανθρώπου έναντι στο κακό.. είναι η γιορτή για τον Θρίαμβο του Καλού ενάντια στο Κακό! Θεωρείται η νέα αρχή της κάθε χρονιάς η όποια προσεύχονται ότι θα είναι γεματή χαρά και φως!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ένα απόσπασμα από τους Times της Ινδίας όπου συνοψίζεται τη σύγχρονη έννοια του Diwali, στην οποία θα ήθελα όλοι να σταθείτε:
"Ανεξάρτητα από τις μυθολογικές μία εξήγηση προτιμά, τι η γιορτή των φώτων σημαίνει πραγματικά για σήμερα είναι μια επαναβεβαίωση της ελπίδας, μια ανανεωμένη δέσμευση για την φιλία και την καλή θέληση, και μια θρησκευτική γιορτή των κυρώσεις το απλό – και ορισμένες δεν είναι τόσο απλό – χαρές της ζωής".

Χαρούμενο Diwali να έχουμε παιδιά και ας το πάρουμε ως σημάδι ότι όλα θα πάνε καλά απόψε για την χώρα μας και η Γιορτή του Φωτός θα φωτίσει όλους όσους διαχειρίζονται τη μοίρα μας.. και αν πάλι δεν τους φωτίσει... μάθετε τις γιορτές γιατί θα μας κάνουν την Ινδία της Ευρώπης!

Χρόνια Πολλά πατρίδα μου: Η δική μου Σαλονίκη

Η παραλία της Θεσσαλονίκης



..Σήμερα όλη η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 99 χρόνια από την απελευθέρωση της και όλη η Ελλάδα τον Άγιο Δημήτριο.. είναι αυτές οι μέρες οι γιορτινές που κάνουν όλους εμάς που είμαστε μακριά της να έχουμε μια γλύκοπικρη γεύση.. Γλυκεία όπως οι αναμνήσεις μας και πικρή γιατί δεν είμαστε εκεί τώρα που έχει βάλει τα καλά της.. γιατί δεν θα πάμε στον Άγιο Δημήτριο να προσκυνήσουμε, γιατί δεν θα σουλατσάρουμε στην Αριστοτέλους, γιατί δεν θα πάμε σε 10 γιορτές γιατί... μας λείπει βρε αδερφέ! ..Να είμαι ειλικρινής δεν περιμένω και τρελά πανηγύρια φέτος λόγω της κατάστασης που επικρατεί αλλά Σαλονίκη είσαι! :)

Το ότι μένω στην Αθήνα τα τελευταία σχεδόν 4 χρόνια, το ξέρουν και οι πέτρες πλέον και όσο κι αν λέει το τραγούδι ξελογιάστρα την Αθήνα να με συγχωρείτε αλλά δεν έχω ξελογιαστεί δράμι! Δεν θα μπω στο τρυπάκι τις βλακώδους συγκρίσεις Σαλονίκης- Αθήνας  γιατί δεν υπάρχει χειροτερο πράγμα για μένα όποτε λέω πως είμαι από πάνω να μου αρχίζουν τα "Μπαοκ Ρε!", "Δεν με λες", "Χαλλλλλαρά", να μιλάω για ΣουβλακοΚαλαμάκια και άλλα ηλίθια πράγματα... Ο λόγος που μάλλον δεν έχω αγαπήσει την Αθήνα θεωρώ ότι είναι γιατί ήδη η καρδιά μου ανήκει αλλού, η επίσημη αγαπημένη μου είναι η Θεσσαλονίκη και η ερωμένη μου η Ρώμη, που χώρος για άλλες "γυναίκες"?!

Αποφάσισα να κάνω μια εξομολόγηση σήμερα και να αποκαλύψω γιατί αγαπώ τόσο την πόλη μου, ναι θα σταθώ μόνο στα καλά μέρες που είναι... στα δικά μου καλά όμως... άλλωστε είναι η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Λατρεύω την Θεσσαλονίκη γιατί εκεί είναι η υπέροχη πλην παράξενη για ορισμένους (αλλά πάντα ζηλευτή) οικογένεια μου.. θα ήθελαν πολλοί να ζήσουν στον μικρόκοσμο μας με τα τσιπουράκια, τα παστίτσια μας, τα ματς του ΠΑΟΚ, τις φωνές και τα χούγια μας αλλά λυπάμαι έχει κλείσει το καρέ...

Λατρεύω την Σαλονίκη γιατί εκεί είναι οι πρώτοι μου πραγματικοί φίλοι.. Γιατί οι φίλοι στη Σαλονικη άμα σε ακούσουν χάλια, μπορεί να ξεκινήσουν από τον Εύοσμο με τα πόδια (no money) και να ρθουν Χαριλάου για να σε κάνουν μια αγκαλιά...

Λατρεύω την Σαλονίκη γιατί εκεί βρίσκεται η καψούρα μου η μεγάλη, η υπερομάδα (για μας)...ο ΠΑΟΚ! Δεν θα μπω στα κλισέ που κυκλοφορούν, ποτέ δεν με ένοιαξαν.. για μας άλλωστε ο ΠΑΟΚ είναι ένας τρόπος ζωής, μια "ανώτερη" έννοια και το ψυχοφάρμακο μας.. Ευχαριστώ τον πατέρα μου που με μεγάλωσε μέσα και απέναντι από το γήπεδο και μου έμαθε να εκτιμώ την προσπάθεια και όχι μόνο τους τίτλους και το χρήμα!

Λατρεύω την Σαλονίκη γιατί εκεί ένιωσα για πρώτη φορά ερωτευμένη, γιατί εκεί έδωσα το πρώτο μου φιλί και την πρώτη μου αγκαλιά και ήταν τα πιο αληθινά που υπήρξαν ποτέ...
Ο ΠΑΟΚ είναι λατρεία!
Λατρεύω την Σαλονίκη για τις Κυριακές και τα Σάββατα ενίοτε που όλη η πόλη μαζεύεται στην Τούμπα να δει ποδόσφαιρο, για τον περιφερειακό που κλείνει, για τον κόσμο πάνω σε μηχανές, αστικά και αυτοκίνητα που πηγαίνει στην Τούμπα και ξεσηκώνει όλους τους περαστικούς... για την μυρωδιά από τις καντίνες... για τα τραγούδια από τα μεγάφωνα του γηπέδου... για τα γκολ και τις αγωνίες μας...
ΠΑΟΚ τρέλα στο κέντρο

Λατρεύω την Σαλονίκη για τα υπεροχα τρίγωνα "Πανοράματος" από τον "Ήλιο" στην Αντιγονιδών (ποιος Ελενίδης ρε γατάκια?!)... σιροπιαστά με πολίτικη συνταγή, τρως ένα και ξεφεύγεις! Δεν θα περιγράψω το Πασχαλινό πολίτικο γεμιστό τσουρέκι που δεν έχεις φάει άλλου, ούτε τις απίθανες ταχινόπιτες και τα εκλερ γιατί θα πάρω το αεροπλάνο και θα φύγω!

Ούζου ΜέλαθρονΛατρεύω την Σαλονίκη για τα βράδια (ε και... μεσημέρια) που πάμε για ρετσίνες και καταλήγουμε να έχουμε φάει το μισό μαγαζί στο Ούζου Μέλαθρον, στο Μπιτ Μπαζάρ και καμιά φορά και στην 'Αθωνος.

Λατρεύω την Σαλονίκη γιατί παρ' όλο που μας θεωρούν όλοι σκυλάδες τα ροκάδικα μας είναι πάντα γεμάτα με μουσικάρες!

Λατρεύω την Σαλονίκη για την απίστευτη επί δεκαετίες μπουγάτσα χαμηλά στην Αντιγονιδών σε μια γωνία που δεν σου γεμίζει το μάτι... κάτι ξέρουν οι παλιοί ;)

Λατρεύω την Σαλονίκη γιατί ξέρω ανά πάσα στιγμή που θα βρω τους φίλους μου..

Λατρεύω την Σαλονίκη για τα αρώματα τα μεσημέρια της Κυριακής...

Λατρεύω την Σαλονίκη για τα χαμόγελα στο δρόμο...

Λατρεύω την Σαλονίκη για τις κόντρες ΠΑΟΚ - Άρη...

Λατρεύω την Σαλονίκη για τις βόλτες με τα ανίψια μου (το πορτοφόλι μου όχι πάντα! :Ρ )

Λατρεύω την Σαλονίκη για τους καβγάδες με τη μάνα μου!

Λατρεύω την Σαλονίκη γιατί δεν μπορείς να χαθείς με τίποτα!

Λατρεύω την Σαλονίκη για τις βόλτες τα ξημέρωματα με το αμάξι και το άραγμα με μπύρες στα πάρκα...

Λατρεύω την Σαλονίκη για την Άνω Πόλη και τις τσάρκες στα κάστρα...

Λατρεύω την Σαλονίκη γιατί παρά τα όσα συμβαίνουν έχει ψηλά το κεφάλι και μας χαμογελά απόψε κλείνοντας μας με νόημα το μάτι.... ;)

ΥΓ. Άμα συνεχίσω θα τελειώσω μεθαύριο, εξάλλου αυτό που θέλω είναι ΕΣΥ να συνεχίσεις την λίστα….

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

HomeSick or just Lonely?

...πότε δεν περίμενα να φτάσει η ώρα να πω ότι μου λείπει το πατρικό μου και η οικογένεια μου τόσο πολύ! .. όποτε ανεβαίνω πάνω (Σαλονίκη) μετά την βδομάδα με πιάνει ένα κοκο μπλόκο και τα νεύρα μου γίνονται σμπαράλια....

my family
Έχω να πάω Σαλονίκη από τον Αύγουστο, να δω την οικογένεια μου από τότε και μου λείπουν όσο ποτέ! Κάθε μέρα πια τους παίρνω τηλέφωνο και όχι πάντα μόνο μία φορά την ημέρα! (ναι εγώ!) Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω να τους δω μήνες φυσικά οπότε μάλλον κάτι άλλο θα φταίει σκέφτομαι...

Δύο είναι οι πιθανές αιτίες η τραγική πλέον κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας που μας έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, έχει κάνει τη ζωή μας δύσκολη και πλέον δεν την παλεύουμε καθόλου.... και γω σαν κάθε παιδάκι στα σκούρα θέλω την μαμά μου (και το μπαμπά μου ε!!) λογικό δεν είναι?! θα χαρώ ακόμη και αν πάω και βριστούμε :Ρ επίσης πιστεύω σημαντικό ρόλο παίζει και η απόφαση που έχω πάρει, όπως πάντα μόνη μου, η οποία σαφώς εκτός από εμένα επηρεάζει και την οικογένεια μου.. πάντα δεν σε πιάνει μια μικρή νοσταλγία πριν το τέλος???? Άσε που με έχουν πιάσει και η μοναξιές μου και για να βγω πρέπει να μου κάνουν αίτηση του Νόμου 105 για να το σεκφτώ!... Άμα φύγω δηλαδή τι στο καλό θα κάνω?!?!... δεν θέλω να το σκέφτομαι!

Μάνα ετοίμασε τα "όπλα"... πατέρα βάλε παστίτσιο και κρασάκι.. Νάδα πάρε τα μικρά... και έρχομαι! ;) 
Σας αφιερώνω το αγαπημένο μου... Home του Michael Bublé

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

..άμα είσαι... Μαλάκας...

..Η λέξη κλειδί για την ελληνική κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητα η λέξη "Μαλάκας"... ακόμη και οι τουρίστες μαζί με το μουσακά, τζατζίκι και το σ'αγαπω μαθαίνουν και τον Μαλάκα... στην αρχή θεωρούν ότι είναι μια φιλική προσφώνηση... και σε κάποιες περιπτώσεις είναι! Εγώ όμως θα σταθώ στον εκ γενετής μαλάκα! αυτόν που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα με την ύπαρξή του!

Πλέον έχει περάσει σε όλους μας η λέξη μαλάκας σαν κάτι συνώνυμο της βλακείας... εγώ πιστεύω ότι είναι κάτι παραπάνω.. Διάβασα και τον παρακάτω ορισμό και τον βρίσκω αρκετά κάλο:
Η λέξη μαλάκας χρησιμοποιείται μερικές φορές για να ορίσει το άτομο που χωρίς να χρησιμοποιεί την κοινή λογική επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα ίδια λάθη ενώ ταυτοχρόνως διατηρεί στο ακέραιο την αίσθηση ότι είναι σωστός και ανάλογη, πιθανώς προσβλητική, συμπεριφορά.

Όταν είσαι λοιπόν μαλάκας εκ γενετής θα έχεις τέτοια συμπεριφορά πάντα, δεν θα σε νοιάζει και δεν πρόκειται να αλλάξεις και ποτέ, γιατί πάνω από όλα δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι μαλάκας βρε αδερφέ!
To θέμα είναι ότι δεν πρέπει να τα βάλεις με μαλάκα... όπως και να το κάνεις... χαμένος... ο μόνος τρόπος για να τον νικήσεις είναι να γίνεις και συ μαλάκας! οπότε άστο....

Για αυτό και εγώ απλά θα σε αγνοώ!!!!....ΜΑΛΑΚΑ!

ΥΓ. Η φωτό που βρήκα, απλά τα σπάει!

Η Μαλακία

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

..όταν ένας κύκλος κλείνει...

..Η ζωή μας είναι γεμάτη κύκλους.. οι φίλοι μας, οι σχέσεις μας, το σχολείο, η δουλεία μας... όλα είναι είναι μικρόι ή μεγάλοι κύκλοι στην ζωή...

Όταν λοιπόν ένας κύκλος κλείνει το καταλαβαίνεις, το νιώθεις, όσο και αν δεν θες (κάποιες φορές να το παραδεχτείς).. έτσι λοιπόν για μένα είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ένας κύκλος στη ζωή μου τελείωσε πλέον... μέσα μου και αυτό είναι το πιο σημαντικό! Σε λίγο καιρό θα τελειώσει και τυπικά… Κάπου άκουσα το θεϊκό…
“Αυτά που είχα να κάνω… και ήταν πολλά… ολοκληρώθηκαν…”

Αυτό είναι για μένα το σημείο όπου κλείνεις έναν κύκλο….

Στην ζωή μου είχα και έχω πολλούς κύκλους, ακόμη όμως δεν είναι σε θέση να πω ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κύκλοι που έκλεισα στη ζωή μου ως τώρα.. ίσως να είναι και αυτός που θα κλείσω τώρα… Δεν ξέρω πόσους ακόμη θα κλείσω στο μέλλον… Την παραπάνω φράση όμως θα την λέω κάθε φορά που συνειδητά (και αυτό είναι το σημαντικό σημείο) κλείνω έναν κύκλο… Λένε πως ένας κύκλος πάντοτε είναι μια προσωπική νίκη της ψυχής… μπορεί να είναι και έτσι….

Όμως γιατί ό κάτι καινούριο συμβαίνει στη ζωή μας ποτέ μα ποτέ δεν το βλέπουμε ως κύκλο αλλά ως μια πορεία. «θα τραβήξω το δρόμο μου», «χαράζω την πορεία μου» λέμε και μόνο όταν αυτό ολοκληρωθεί βλέπουμε πραγματικά τη διάσταση που είχε από το ξεκίνημά της, τότε που ήταν η αρχή ενός κύκλου. Αρχικά βλέπουμε τον κύκλο μόνο στα «αρνητικά», π.χ. σε μια αρρώστια «Θα κάνει τον κύκλο της η γρίπη και θα περάσει». Επίσης βλέπουμε τον κύκλο μόνο στην ύπαρξη της ζωής…. ο «κύκλος της ζωής» ντε! Ο καθένας μας προσδοκώντας πάντοτε τα καλύτερα, ποτέ μια καινούρια στιγμή δεν την βλέπει ως το ξεκίνημα ενός κύκλου, αλλά ως μια νέα αρχή!... Εγώ ως άνθρωπος με προσδοκίες, φιλοδοξίες και όνειρα αποφασίζω αν κλείσω αυτό τον κύκλο και ετοιμάζομαι για τον επόμενο… εσύ?

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

..Μια καλημέρα ειναι αυτή!

...Μια καλημέρα είναι αυτή, πες την κι ας πέσει χάμω... όπως λέει και το άσμα (το "χάμω" υποθέτω λόγω Αθηνών γιατί τέτοιο πράμα δεν έχω δει στην Σαλονίκη τόσα χρόνια!)

Μάλλον το "Καλημέρα" κοστίζει ακριβά (και προ εποχής ΔΝΤ) και ορισμένοι δεν το μοιράζουν ποτέ.. ή την μοιράζουν σε αυτούς που απλά συμπαθούν! Δεν ξέρω... το θεωρώ Απάνθρωπο και στοιχείο κατώτερου είδους.. και δυστυχώς πρέπει να το αντιμετωπίζω καθημερινά! Δεν λέω ότι εγώ είμαι το πιο πρόσχαρο και αγαπησιάρικο άτομο άλλα είμαι άνθρωπος! και ένα από τα πράγματα πουν δεν μπορώ καθόλου είναι η ΑΓΕΝΕΙΑ!  Δεν μπορώ τα άτομα πoυ έχουν ρε φίλε το ύφος του βοδιού όλη μέρα, που μπαίνεις σε ένα χώρο όπου περνάς τη μισή σου μέρα, φωνάζεις "Καλημέρα", χαμογελάς, κάνει και το χαβαλέ σου (όταν δεν σου γυρνάει τελείως τ' άντερα από την ξινίλα) και σε κοιτάν με το περιβόητο ύφος "Δεν μας χέζεις τώρα?!" και σε κοιτάει κατάματα (με το βλέμμα του βοδιού) πάντα και δεν λέει τίποτα! Ενίοτε απλά βάζει τα ακουστικά ή κάνει ότι ασχολείται με κάτι άλλο... μα τι ζώα που είστε!?!

Δεν σου λέω να βγεις στο δρόμο και να καλημερίζεις τον καθένα, άλλα όταν σου λένε, πέστην την ριμάδα! Δεν πειράζει όμως... έτσι ξεχωρίζουμε και τους ανθρώπους από τα ζώα.. και τα ζώα έξω από την στάνη δεν πάνε μάτια μου, ενώ οι άνθρωποι εξελίσσονται και πάνε μπροστά.... να το θυμάσαι.... Χαίρομαι πραγματικά που έστω και διαδικτυακά έχω γνωρίσει ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και μοιραζόμαστε τις Καλημέρες μας….


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Nickie.... 4S!

Η ΕΙΔΗΣΗ από τα ξημέρωματα για όλα εμάς τα Geegs είναι ο θάνατος του Steve Jobs.. το περιμέναμε θα έλεγα, αλλαεγώ προσωπικά όχι τόσο σύντομα....

Για μένα είναι/ ήταν ένας άνθρωπος σταθμός και ένας από του λόγους που έχω ασχοληθεί με αυτό που κάνω... Χωρίς να είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ούτε καν προγραμματιστής, χωρίς να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, ο Steve Jobs μπορεί να χαρακτηριστεί ο απόλυτος γκουρού της τεχνολογίας είναι υπεύθυνος άλλωστε για όλα τα γωνστά iProducts της Apple και για πολλά ακόμη... ήταν άλλωστε από τους πρώτους που συνέλαβε την ιδέα του PC ε! Όμως πέρα από γκουρού της Τεχνολογίας ήταν και γκουρού του Μάρκετινγκ (σου πουλούσε άνθρακες για χρυσό άνετα!)... θυμάμαι με πόσο ζήλο στηνόμουν να δω τις παρουσιάσεις του... σε αυτήν του iPhone 4S μου έλειψε πολύ....

Δεν θα κρίνω εγώ τον Steve, απλά ήθελα να πω ένα farewell..
ένα πραγματικά ωραία άρθρο, από τα καλύτερα αν με ρωτάς είναι αυτό απο το Vasilakos